Idag kan vi berätta om en liten men otroligt viktig och rolig milstolpe i Smögenlax historia. 750 små laxar simmar nu omkring i vår första testbassäng kallad RUT. Vår marinbiolog Jenny har gjort ett fantastiskt jobb för att få våra nya gunstlingar att känna sig som hemma och samtliga ser ut att efter den långa resan från Skagen Salmon att må riktigt bra.
Dessa laxar kommer att vara viktiga huvudaktörer i vårt arbete att kunna odla världens mest miljövänliga lax.
Framöver kommer arbetet i vår testodling att fokusera kring tre viktiga F:

Fiskhälsa – för att vi vill veta att laxen vi odlar mår bra. Genom att mäta stresshormoner, hjärnverksamheten, tarmfloran och mycket annat kan vi tillsammans med forskarna på Göteborgs universitet få fram ett vetenskapligt dokument som beskriver hur laxen mår.
Fodertest – för att våra laxar ska få ett foder som är både gott och hållbart producerat. Vi har under åren som gått, tillsammans med bland annat forskare på SLU, tagit fram ett eget recept på fiskfoder där ingredienserna bland annat består av fiskrester från den lokala marina livsmedelsindustrin och lokalt odlad åkerböna. Som en rolig anekdot kan tilläggas att ”testpanelen” föredrog foder med Abbas välkryddade ansjovisrester.
Filtertest – för att miljön både hemma hos laxarna och i vårt hav ska må bra. Våra laxar kommer att leva i en RAS-anläggning vilket innebär att odlingen sker på land med saltvatten som cirkuleras och renas. Hittills idag finns ingen fungerande anläggning i världen som har noll utsläpp. Vårt mål är att fortsätta utveckla en reningsteknik som har nollutsläpp.
Avslutningsvis vill vi från Smögenlax tacka vår härliga personal (Jenny, Christoffer, Patrik och Johan), alla våra samarbetspartners och alla våra underbara följare. Ni är bäst!
GLAD MIDSOMMAR!